1960 – Musikårtiondet som förändrade branschen

Under 1960-talet utvecklades ny era av musik. Med The Beatles i centrum kom flera band och artister som The Rolling Stones, Janis Joplin och Jimi Hendrix.

Under 1960-talet väcktes ett helt nytt skapande av musik som fick ett rejält fäste runt om i världen. Det var under det ljuva 60-talet som många av de artister vi idag kallar legender fick sina stora genombrott och de låtar som anses vara några av tidernas bästa, föddes. Artister som Elvis Presley och Ray Charles som hade dominerat åren innan var fortfarande framgångsrika i början av 60-talet men fick snällt ta ett kliv åt sidan och välkomna vinden av förändring som blåste genom musikbranschen. Med nya artister kom även nya låttexter och nya historier att berätta, låtarna som tidigare till stor del handlade om kärlek hade nu texter som tog upp ämnen som politik och sociala orättvisor. Artister som The Beatles, The Supremes, Jimi Hendrix, Janis Joplin och The Rolling Stones regerade topplistorna och spelades flitigt på radion.

Den brittiska invasionen

Det var även under 60-talet som USA började expandera utanför ramarna när det kom till musik, detta blev känt som den brittiska invasionen och innebar att flera britter började ta över musikscenen även i Amerika. Tack vare detta blev flera brittiska band kända även utanför Europa. Ett av de största brittiska banden som sedan även vann över hela världen är självklart The Beatles. Det finns få band som skapade den otroliga hysteri och kalabalik som Paul McCartney, John Lennon, Ringo Star och George Harrison lyckades med. Deras stora genombrott kom år 1964 och de slog rekord efter rekord under sin storhetstid. Även om bandet inte är aktiva idag lever deras musikarv kvar och influerar artister flera decennier senare och deras låtar spelas fortfarande flitigt i flera hem runt om i världen och når dagligen nya fans. Andra brittiska band som blev stora samtidigt var The Rolling Stones, Donovan och The Yardbirds.

1960 - Musikårtiondet som förändrade branschen

Motown

En stor revolution ägde rum i USA under 60-talet, nämligen segregationen mellan den vita och svarta befolkningen. Detta var ett ämne som influerade många artister och de använde musiken som sitt instrument för att kämpa för sina rättigheter och nå ut med sitt budskap. Tack vare skivbolaget Motown i Detroit fick flera mörkhyade artister sitt stora genombrott i musikvärlden bland annat Diana Ross och The Supremes och Smokey Robinson & the Miracles låg på flera topplistor. Från Motown kom även artister som Aretha Franklin och Stevie Wonder.

Peace, love och rock n roll

Under 60-talet började stora musikfestivaler få spridning och drog till sig rekordstora publikhav. Det var även under den här perioden som hippiekulturen och den sociala revolutionen nådde sin kulmen. Även om illegala substanser florerade fritt var det musiken som stod i centrum, tillsammans med en vänskaplig och fredlig attityd till medmänniskor och levande ting.

Monterey Pop Festival

Året var 1967 när rockfestivalen Monterey Pop Festival för första gången såg dagens ljus i Monterey, Kalifornien. Det var en musikafton som la grunden för konceptet med utomhusfestivaler och alla pengar som drogs in skänktes till välgörenhet. Många stora artister hade sina första stora framträdanden på Montereyfestivalen och artister som Simon and Garfunkel och The Who underhöll publiken som bestod av cirka 50 000 besökare.

Woodstock

En av de största festivalerna som inträffade var The Woodstock Music and Art Festival i New York som ägde rum år 1969. Denna gratisfestival har sedan dess skrivits in i historieböckerna som en av de största någonsin då runt 500 000 människor uppskattats ha varit på plats. Den tre dagars långa festivalen bjöd på flera ikoniska ögonblick av bland annat Janis Joplin och Jimi Hendrix.