60’s Rocks !

The Kinks

The Kinks är ett brittiskt rockband som ursprungligen kom från Muswell Hill i norra London, bandet bildades 1963 av de två bröderna Ray och Dave Davies. I USA räknades bandet in i kategorin som kallades ”den brittiska invasionen”. Bandet i fråga är känt som ett av de mest inflytelserika och viktigaste genom tiderna. The Kinks hade influenser av ett flertal olika musikgenrer, som till exempel, Rythm and Blues, brittisk music hall, country och folkmusik. Bandet blev mycket kända både i USA och Europa år 1964 genom sin tredje singel ”You really got me” som skrevs av Ray Davies och har sedan dess blivit tolkad av flera andra artister. Låten blev en stor hit världen över, den kom för övrigt in på Top 10 listan i USA och klättrade snabbt upp till toppen på olika listor i Storbritannien. Bröderna Davies blev kvar i gruppen under 32 år, Ray som var sångare och kompgitarr och Dave som var sångare och sologitarr. Två andra av originalmedlemmarna i gruppen, nämligen Peter Quaife och Mick Avory blev dock ersatta av John Dalton 1969 och Bob Henrit 1984. Dalton blev i sin tur sedan utbytt av Jim Rodford år1978. Nicky Hopkins spelade keyboard på bandets inspelningar under 1960-talets mitt, senare skulle dock flera andra keyboardspelare tillhöra gruppen, däribland John Gosling och Ian Gibbons.

The Animals

The Animals är ett brittiskt rockband som bildades i Newcastle upon Tyneunder under de första åren på 1960-talet. De nådde ett kommersiellt erkännande 1964 sedan gruppen flyttat till London och bandet i fråga är utan tvekan främst kända för låten ”The House of the Rising Sun” även om de också levererade andra mycket framgångsrika singlar som ”Don’t Let Me Be Misunderstood”, ”We Gotta Get out of This Place” och ”It’s My Life”. The Animals tillhörde också, precis som The Kinks, den ”brittiska invasionen” och blev mycket populära i USA. Gruppen gick i mitten av 1960-talet igenom ständiga förändringar bland sina medlemmar, efter att ha bytt namn till Eric Burdon and the Animals samt ha flyttat till Kalifornien gjorde gruppen succé som ett psykedeliskt rockband med låtar såsom ” San Franciscan Nights”, ”Sky Pilot” och ”When I Was Young”. Bandet lyckades med bragden att placera upp till 10 av deras låtar på Top 20-listorna både i USA och Storbritannien. Originalmedlemmarna var Eric Burdon, Chas Chandler, John Steel, Alan Price och Hilton Valentine som återförenades 1968 för en välgörenhetskonsert i Newcastle. Sedan samlades de igen för några kortare möten mellan åren 1975 och 1983. 1994 blev de inskrivna i The Rock & Roll Hall of Fame.

Led Zeppelin

Led Zeppelin bildades 1968 och är ett brittiskt hårdrocksband, gruppen grundades av gitarristen Jimmy Page, som tidigare hade spelat i Yardbirds. Övriga originalmedlemmar var John Paul Jones på bas och keyboard samt sångaren Robert Plant och trummisen John Bonham, de två sistnämnda hade träffats i gruppen Band of Joy. Led Zeppelins musik hade många olika influenser, inklusive blues, rock and roll, soul, keltisk musik, indisk musik, folkmusik och även country. Efter det att bandet upplöstes 1985, fortsatte Led Zeppelins musik att sälja samt att ofta spelas på radio, bandet ifråga har visat sig vara en av de mest inflytelserika inom rockmusiken. Hittills har Led Zeppelin sålt över 300 miljoner album världen över, däribland 111 miljoner i USA och är det andra bandet, endast efter The Beatles, med flest diamantskivor.

The Rolling Stones

60's Rocks !

The Rolling Stones är ett brittiskt rockband ursprungligen från London, England. Bandet grundades i april 1962 av Brian Jones, Keith Richards, Mick Jagger, Ian Stewart, Bill Wyman och Charlie Watts. Brian Jones blev avskedad från gruppen i juni år 1969 och dog tre veckor senare, han blev ersatt av gitarristen Mick Taylor som i sin tur skulle komma att lämna gruppen 1975 för att bli ersatt av Ron Wood. The Rolling Stones anses precis som Led Zeppelin vara en av de största och mest inflytelserika banden i rockens historia och är den grupp som lade grundstenen till modern rockmusik. Bandet har från första början alltid fått bra kritik och en del av deras material anses vara bland den bästa genom tiderna, bland detta material återfinns till exempel Beggars Banquet och Let It Bleed. Med Mick Jagger, Keith Richards och Charlie Watts som aktiva grundare förblir de det mest långlivade bandet i rockens historia.