Countrymusik

Många förknippar Countrymusik med western, cowboyhattar och låtar om brustna hjärtan. Denna första association är inte helt felaktig då countrymusik i början kallades för western-musik och kom från att sjungande cowboys som Roy Rogers blev populära i Nashville, Tennessee – högkvarteret för countrymusik. Efter det blev cowboymodet inom countryvärlden oerhört populärt, genren döptes om till Country och Western och modet har hållit i sig.

Ett karakteristiskt drag för countrymusiken är banjo, mandolin och akustik gitarr då det i grund och botten är en lite lugnare musikform där musiken spelar mycket på känslor och texterna står i fokus. Man kan dela upp countrymusiken i generationer och den första generationen eller ursprunget till country spås ha fötts redan på 1920-talet från USA:s sydstater och hade då starka influenser från folkmusik och gospel. Under 40 och 50-talet tog artister som Patsy Cline och Elvis Presley, som i början av sin karriär hade ett countryinspirerat rockabilly-sound, countryn till nya höjder och musikstilen började äntligen få det erkännande den förtjänade.

Dessutom har många countryartister, både gamla och nya, uppträtt på casinon runt om i världen som en del av sina turnéer och liveframträdanden, vilket ytterligare förstärker kopplingen mellan countrymusik och underhållningsvärlden.

Hank Williams

En av countryvärldens allra första stjärnor var Alabamafödde Hank Williams som växte upp i ett fattigt hushåll. Tack vare sin passion för musik började Williams spela gitarr och sjunga och redan vid 13-års ålder hördes Williams på radion för första gången. Ett tidigt utvecklat alkoholmissbruk ledde dock till att han inte fick något skivkontrakt då han inte ansågs stabil nog att uppträda. Allt detta förändrades snabbt under år 1949 då Williams, som fortfarande hade problem med alkoholen, gav ut albumet ”Lovesick Blues”. Efter det kom flera av hans största hits som ”Cold, cold heart” och ”Hey Good Lookin'”. Williams dog tragiskt nog redan vid 29-års ålder i ett hjärtstillestånd efter flera år av alkohol och morfinmissbruk.

Patsy Cline

En annan legend inom countrymusikvärlden var Patsy Cline som var en av de första kvinnorna att ta sig in i den annars mansdominerande countryvärlden. Vid åtta års ålder var Cline självlärd på piano och började utveckla en passion för att sjunga och uppträda. År 1954 fick hon ett skivkontrakt men hennes första singlar nådde inte ut och den förutspådda omedelbara succén uteblev. Det var först år 1957 som Cline tack vare låten ”Walkin’ after Midnight” fick sitt efterlängtade genombrott och under början av 1960-talet var hon en av de artister som spelades flitigast på radion och flera av hennes singlar låg på topplistorna i USA.

Johnny Cash

Det var tack vare Johnny Cash så kallad ”mannen i svart” som countrymusiken fick ett större genombrott. Smeknamnet fick han då han oftast endast klädde sig i svart och inte följde cowboy-modet. Cash tog rockabillysoundet som Elvis gjort modernt och kombinerade det med Honky Tonk, en musikstil baserat på akustisk gitarr, fiol, trummor och bas. Via sina tolkningar fick countrymusiken ett rejält uppsving och Cash blev en av 60-talets största artister. Cash gifte sig med June Carter som också var en känd countrysångerska i gruppen The Carter Family och tillsammans fick de en son. Med signaturlåtar som ”Ring och Fire” och ”I Walk the Line” är Johnny Cash än idag känd som en av countryvärldens allra största.