Beatmusik – en musikalisk evolution

Tack vare Beatmusiken, som utvecklades under 60-talet och Beatles-eran, lades grunden för popmusikens sound idag och förändrade sättet som musik skrevs på

Beatmusik är en genre som utvecklades i England under början av 1960-talet, som många andra musikstilar. Det var en tid då kreativiteten flödade och många band skapade sina egna sound och var innovativa med olika genrer. Beatmusiken består i grunden av en mix av rock, RnB (dåtidens Rythm and Blues som var en kombination av jazz och blues), doo-wop och skiffle. Element som kännetecknade stilen fanns hos popgrupper som hade de klassiska instrumenten gitarr, bas, trummor och sång som grundsten. Ett annat kännetecken för beatmusiken var att artister nu använde instrumenten på helt andra sätt, band började bryta upp slagen på en gitarr och bas vilket skapade en ny känsla och effekt än man tidigare hade upplevt. Det var också nu som en distinkt skillnad mellan rock och pop bildades och det är beatstilen som har följt med popen in i nutid. Tack vare beatmusiken utvecklades den låtuppbyggnad som vi är vana vid idag – två till tre verser, en refräng som oftast reflekterar tillbaka till titeln på låten och utfyllnader som riffs och hooks. Stilen utvecklades under den tiden då flera nya band började ta över musikbranschen.

Beat musik i Storbritannien 

Som inom många andra genrer var det de legendariska The Beatles som tog beatmusiken till nya höjder under dess framväxt i Storbritannien. Namnet Mersey Beats var en fras som också användes ofta när Beatles började nå framgångar och syftade främst på sångare och band från Liverpool, då stilen utvecklades i just Liverpool. Det var första gången i brittisk musikhistoria man sammanlänkade ett sound och en plats. Samma sak gjordes sedan även i Birmingham och London som då kallades Brum Beat och Tottenham Sound. 

 Beatmusik - en musikalisk evolution

The Beatles regerade musikscenen under hela 60-talet och är än idag ett av de mest framgångsrika banden någonsin. Det Beatles gjorde med Beatmusiken var att de använde rytmiska gitarrer, enkla melodier, smarta låttexter och harmoniserade sina röster samt använde sig av bakgrundssång. Tack vare The Beatles inflytande på musikbranschen fick allt fler brittiska band chansen att ta sig fram i rampljuset med den nya beat-stilen. Ett av banden var The Kinks, vars musikstil kännetecknades av kortare låtar med texter som väckte tankar kring vardagslivet i England. Andra band från Liverpool som tack vare Beatles fick chansen att ta sig upp på topplistorna var Gerry and the Pacemakers och The Searchers. 

Beatmusik i andra länder

Det var även under den här tiden som den så kallade brittiska invasionen ägde rum. Detta var när brittiska band tog sig in på den amerikanska marknaden, klättrade upp på de internationella topplistorna och till slut blev nummer ett även i USA. Först med detta var självklart även The Beatles. 

Då allt The Beatles gjorde blev till guld var det många andra band runtom i världen som tog vara på deras framgångskoncept och började utveckla sina egna versioner eller influerande musikstilar från beatmusiken. Det blev med andra ord ett globalt fenomen och från stilen föddes band som The Easybeats från Australien, Los Bravos i Spanien, The Beatniks från Norge och The Motions från Nederländerna.