Folkmusikens framväxt i Nordamerika

Hur Folkmusiken uppkom, utvecklades och vann popularitet från band som The Kingston Trio till soloartister som Woody Guthrie och Bob Dylan.

Folkmusik är som namnet avslöjar, folkets musik. Musiken ackompanjeras i många fall av en akustisk gitarr och har ofta kallats en muntlig tradition då texter och musik i begynnelsen gick i arv verbalt från generationer till generation och på det sättet togs vidare. Då texter vanligtvis inte skrevs ner var det inte ovanligt att ord lades till eller byttes ut i låtarna då folk glömde eller hittade på egna texter när de förde musiken vidare. Det är musik och texter som innefattar olika genrer, allt från visor till spelmansmusik men den gemensamma nämnaren är att det handlar om samhällen och människor. Folkmusiken kommer ursprungligen från icke-artister och skapades inte för att säljas utan var en reflektion kring vad som hände i världen och samhället under den tiden. Många texter kom också från protesterande grupper eller hade budskap som framfördes i protester mot samhället.

Woody Guthrie

Guthrie startade sin karriär som skribent för tidningen The Daily Worker där han skrev krönikor som till stor del handlade om den amerikanska arbetsrörelsen. Lite senare blev hans krönikor till låttexter och Guthrie började framföra och försörja sig på musiken genom ett kringresande liv. Ackompanjerad med gitarr och munspel hade han en arsenal av tusentals låtar som innehöll hans egna melodier och nedärvda folksånger. Guthrie blev en av sin tids största kompositörer och många av hans texter handlade om samhällets utsatta som de fattiga, utstötta och mörkhyade. En av Woody Guthries mest älskade låtar är ”This land is your land”.

Pete Seeger

Folkmusikens framväxt i Nordamerika

Pete Seeger studerade journalistik vid Harvard men avbröt sina studier för att istället satsa helhjärtat på en karriär inom musiken. Han var en grundarna till folkmusikgrupperna Almanac Singers (där Woody Guthrie var en bandmedlem) och The Weavers men bestämde sig år 1958 för att satsa på en solokarriär. Seeger som själv sjöng inspirerades mycket av Woody Guthrie men var även en inspiration för andra. Han öppnade många dörrar för folkmusiken genom att bland annat skriva böcker om banjon – ett nyckelinstrument för många inom folkmusiken. Han var även värd för folkmusikshowen Rainbow Quest på TV som gästades av bland annat Johnny Cash och June Carter.

The Kingston Trio

The Kingston Trio lyckades med konststycket att vinna över den stora folkmassan i den utsträckning att en efterfrågan efter folkmusik som tidigare inte hade funnits nu drev män och kvinnor till att lära sig spela banjo och sjunga allsång. Under slutet av 1950-talet till början av 1960-talet var The Kingston Trio världens mest populära folkmusikgrupp, på en kommersiell nivå. Medlemmarna som var självlärda när det kom till instrument vann snabbt allmänhetens gillande och fick många fans och var särskilt populära bland högskolestudenter. Det var band som The Kingston Trio som banade väg för flera artister inom folkmusikvärlden.

Bob Dylan

Under 1960-talet hade folkmusiken börjat spelas in och säljas i delar av USA och tack vare att musiken spreds via olika radiokanaler vann folkmusiken en större publik. Under denna tiden började även en man vid namn Bob Dylan vinna popularitet med sina poetiska låttexter och unika röst. Dylan tog upp viktiga budskap som politik, filosofi och var inte blyg att kritisera samhället i sin musik och blev tack vare det snabbt en figur för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.